【تغذیه کنکوری ها چگونه باید باشد؟】 | آموزشگاه کامیاب
تغذیه بهصورت مستقیم بر یادگیری تاثیر گذار می باشد. برای آشنایی با اهمیت تأثیر تغذیه در کنکور، بهتر است به عملکرد مغز نگاهی بیندازیم.
تغذیه کنکوری ها چگونه باید باشد؟
تغذیه به صورت مستقیم بر یادگیری تاثیر گذار می باشد. برای آشنایی با اهمیت تأثیر تغذیه در کنکور، بهتر است به عملکرد مغز نگاهی بیندازیم.
اغلب ما با این کلیشه آشنا هستیم که مغز برای فعالیت به گلوکز و فسفر نیاز دارد، این اطلاعات چندان دقیق نیست ولی می دانیم مطالعه یکی از فعالیتهایی است که به انرژی نیاز دارد. معمولا این تجربه را داشته اید که در هنگام درسخواندن بیشتر احساس گرسنگی میکنید و بسیاری را دیدهاید که در طی چند ماه درسخواندن فشرده برای کنکور افزایش وزن بسیار زیادی داشتهاند.
مغز برای فعالیت و مطالعه از چه چیزهایی تغذیه میکند؟
مغز برای فعالیت، ازجمله برای درسخواندن و مطالعه، به انرژی، مواد معدنی، ویتامین و آب نیاز دارد؛ درواقع مصرف مغز در هنگام درس خواندن گلوکز، مواد معدنی و ویتامین، آب و چربی است.
بیشتر بخوانید: تاثیر خواب شبانه بر یادگیری
1-مدیریت سبک زندگی
گفتیم بسیاری از داوطلبان کنکور در دوره آمادگی برای آزمون دچار اضافه وزن میشوند، این دسته از افراد کم نیستند و برای نشان دادن اهمیت مدیریت سبک زندگی نمونه خوبی هستند.
کلیشهها درمورد تغذیه برای کنکور
دلیل اول چاقی این است که بسیاری از داوطلبان برای بهبود کارایی مصرف قندهای ساده را افزایش میدهند. این در حالی است که فقط بخش اندکی از این نوع قند را مغز مصرف میکند و باقی به تودههای چربی در بدن تبدیل خواهد شد.
سازوکار ذهن دربرابر فشار
ذهن ما دربرابر فشار بهدنبال راه فرار است، این کار مکانیسم دفاعی ذهن دربرابر فشار است. انرژیبربودن مطالعه واقعیت دارد، اما ذهن از این امر سوءاستفاده میکند که خودش را از زیر بار فشار نجات دهد و شما باید آن را مدیریت کنید. فعالشدن این سازوکار بهدلیل اضطراب بیشازحد است؛ پس پیش از هر چیز باید اضطراب را مدیریت کرد.
مدیریتنکردن سبک زندگی
اگر شما مدیریت سبک زندگی خود را در دست بگیرید، هم کلیشهها را پشتسر میگذارید و هم میتوانید ذهن خود را مدیریت کنید و درنهایت بهترین کارایی را تجربه کنید.
2- نبایدهای تغذیه برای کنکور
با انجامندادن چند کار ساده، سبک زندگی خود را برای رسیدن به موفقیت تغییر دهید:
وعدههای غذایی را سر ساعت مشخص میل کنید
در دوره آمادگی برای کنکور بسیار مهم است که شما نظم مشخصی داشته باشید. تمامی کارها را برنامهریزی کنید. یکی از کارهای مهمی که باید از انجامدادن آن پرهیز کنید نامرتبخوردن وعدههای غذایی است. وعدههای غذایی را سر وقت نوش جان کنید.
پرخوری نکنید
پرخوریکردن چند مشکل اساسی ایجاد میکند که اختلالهای گوارشی، چاقی و البته خوابآلودگی از جملهی آنهاست. احتمالا در دوره آمادگی برای کنکور، بهدلیل اضطراب، به مشکلهای گوارشی مبتلا میشوید، اما میتوانید با تنظیم وعدههای غذایی آن را مدیرید کنید.
پرخوری یکی از دلایل اصلی چاقی است. بهتر است وعدههای غذایی را کمحجمتر انتخاب کنید.
هیچ وعده غذایی را حذف نکنید
شما نباید هیچیک از وعدههای غذایی اصلی را حذف کنید. بههر میزان که این کار را انجام دهید، عملکرد مغز خود را پایین میآورید. ذهن ما عادتها و روتینها را بسیار دوست دارد. تغذیهی مناسب در زمانهای مشخص را انجام دهید.
وعده های غذایی را زیاد کنید
داوطلب در این دوره به انرژی بیشتری نیاز دارد، اما نباید با پرخوری یا خوردن خوراکیهای ناسالم انرژی لازم را جبران کند. بهتر است بهجای سه وعدهی غذایی پرحجم، پنج یا شش وعدهی غذایی کمحجم و مغذی در برنامه غذایی گنجانده شود و برای صرف هر یک زمان مشخص در نظر گرفته شود.
موقع غذاخوردن فقط غذا بخورید
در زمانی که برای خوردن غذا اختصاص میدهید فقط باید غذا بخورید. کتاب و جزوه و گوشی و حتی تلویزیون را کنار بگذارید. این توصیه برای وقت استراحت هم مفید است. این توصیه بهاین معناست که در هر زمان، با تمرکز کامل، فقط یک کار را انجام دهید.
صبحانه را حذف نکنید
صبحانه مهمترین وعده غذایی است، اگر حتی به خوردن صبحانه عادت ندارید، حالا بهترین زمان برای بهدستآوردن این عادت است.
با عجله غذا نخورید
هیچ کاری را نباید با عجله انجام دهید چون باعث تحریک اضطراب خواهد شد پس مان مناسبی برای تغذیه اختصاص دهید و از آن لذت ببرید.
زیاد قند و شیرینی مصرف نکنید
از سیری کاذب تا جزو اضافهوزن عوارض مصرف قند و شکر و شیرینی است. نکته مهم این است که با سرریزکردن مقدار زیادی قند در خون، خستگی زودتر به سراغ شما میآید. موضوع مهمتر اعتیاد آوربودن این ماده برای مغز است، بهاین معنا که مغز شما به بودن آن عادت میکند.
شیرینی و قند با ایجاد سیری کاذب، مانع جذب مواد مغذی می شود. با خوردن شیرینی بدن شما انسولین ترشح میکند و باز هم نیاز به قند دارید؛ اینجاست که با افت سطح قند خون مواجه خواهید شد. البته این اتفاق در جلسهی آزمون کنکور عادی است پس شما باید قند لازم برای عملکرد بهتر را با کربوهیدراتهای پیچیده جبران کنید نه قند ساده.
در صبحانه شیرینی مصرف نکنید
خوردن شیرینی و قند در وعده صبحانه اختلالهای خلقی را زیاد میکند، تمرکز را کم میکند و عملکرد ذهنی را دچار نوسان خواهد کرد. اولویت مواد غذایی در صبحانه با پروتئین، کربوهیدرات پیچیده، چربی اشباعنشده، ویتامین و مواد معدنی و دستآخر، اندکی شیرینی است.
موقع مطالعه غذا نخورید
یکی از بدترین عادتها خوردن در هنگام مطالعه است. اگر شما هم جزو کسانی هستید این عادت را دارید، بهسرعت آن را ترک کنید.
بیشتر بخوانید: اصول اولیه برای خلاصه نویسی
بهترین تغذیه برای کنکوریها
در تنقلات از انواع مغزها و شکلات تلخ برای تامین ویتامین ها و مواد معدنی استفاده کنید
وعدههای غذایی را طوری بچینید که شامل ماست، تخممرغ، ماهی و بروکلی باشد.
میوه هایی مثل پرتقال، انگور، موز، انبه و سیب نیز ویتامین های مورد نیاز مغز را تامین می کند.
در نوشیدنی ها بهتر است دمنوش ها را جایگین چای و قهوه کنید.با گنجاندن آب در تغذیه هنگام درس خواندن مغز خودتان را هیدرات نگه دارید. سردرد، کندشدن واکنشها و کارایی مغز و حساسیت به نور و صدا از عوارض کمآبی است.
تغذیه برای شب کنکور
از حالا عادت کنید که دیرتر از ساعت 30/7 عصر شام نخورید. این کار به شما کمک میکند که روز آزمون بهترین عملکرد را داشته باشید. اگر کنکور شما صبح برگزار می شود در صبحانه کربوهیدات بهاندازه متوسط، پروتئین و چربی زودهضم و پرتقال را بههمراه چای یا قهوه صرف کنید.
اگر کنکور شما ظهر به بعد است صبحانه را کامل بخورید. برای ناهار نیز غذایی انتخاب کنید کربوهیدراتی و چرب و سرخکرده نباشد.