【تکنیک های مقابله با کمال گرایی نوجوانان】09371014705 | آموزشگاه کامیاب

کمال گرایی یک ویژگی شخصیتی است که فرد در آن استانداردهای بسیار بالایی برای خود در نظر می‌گیرد و تلاش می‌کند تا همه کارها را بی عیب و نقص انجام دهد و تا زمانی که به این استانداردهای بالا دست پیدا نکند، از انجام کار خود راضی و خوشنود نخواهد بود.

231

تکنیک های مقابله با کمال گرایی نوجوانان

کمال گرایی چیست؟
کمال گرایی یک ویژگی شخصیتی است که فرد در آن استانداردهای بسیار بالایی برای خود در نظر می‌گیرد و تلاش می‌کند تا همه کارها را بی عیب و نقص انجام دهد و تا زمانی که به این استانداردهای بالا دست پیدا نکند، از انجام کار خود راضی و خوشنود نخواهد بود.

از آنجا که افراد کمال گرا می خواهند همه چیز کامل باشد، طبیعی است که نمی توانند به خواسته های خود برسند. اعتقاد این افراد این است که یا همه چیز باید کامل باشد یا اصلا نباشد. کمال گرایی در واقع مثل یک قفل در ذهن فرد عمل می کند. این قفل شامل معیارها و استانداردهای خیلی بالا و غیر واقعی است. این قفل باعث می شود ما در زندگی انتخاب های درستی نداشته باشیم و جلوی پیشرفتمان گرفته شود. 

بیشتر بخوانید: نت برداری از دروس

این ویژگی در کودکان و نوجوانانی که دچار کمال گرایی هستند، معمولا به دو صورت بروز می‌ کند. گروه اول همه تلاش خود را برای رسیدن به اهداف و استانداردهای بالا به کار می‌گیرند و زمانی که می‌بینند با وجود این همه تلاش هایشان به خواسته خود نرسیده‌اند، ناامید و افسرده می‌شوند.
گروه دوم چون از ابتدا می‌دانند که به مقصود خود نمی‌رسند، هیچ تلاش و اقدامی در جهت رسیدن به اهداف خود نمی‌کنند که در نهایت باعث ناراحتی سرخوردگی آنها می‌شوند.
کمال گرایی پیامد‌های منفی زیادی برای نوجوانان و کودکان دارد و باعث بروز سایر اختلالات مانند افسردگی و اضطراب می‌شود. 
اما کمال گرایی مثبت مشکلی برای ما ایجاد نخواهد کرد. در این نوع کمال گرایی، فرد ایده آل ها و اهداف ارزشمندی دارد اما بر خلاف کمال گرایی منفی از همان ابتدای راه انتظار کامل بودن را ندارد. کمال گرایی که در آن فرد استانداردهای بالا برای خود در نظر گرفته و از آن ها به عنوان انگیزه ایی برای انجام کارها استفاده می کند، مخرب نیست. زیرا می داند اگر به آنها نرسد تمام زندگی و شخصیتش تخریب نمی شود، بلکه می تواند اهداف دیگری را برگزیند.

بیشتر بخوانید: عادت های بد مطالعه

دلایل کمال گرایی نوجوانان
اختلالات روان از جمله وسواس فکری  (OCD)
اعتماد به نفس و عزت نفس پایین
فشار از سوی والدین کمال گرا 
داشتن خطاهای شناختی و باورهای غلط
آموزش و تربیت نامناسب
فشار سیستم آموزشی و تاکید بر همیشه بهترین بودن

تاثیر کمال گرایی نوجوانان
فشار ناشی از عقب انداختن کارها، ترس از شکست و سرزنش گری و انتقاد مدام از خود به شدت به فرد آسیب می زند. کمال گرایی می تواند باعث افسردگی، اضطراب، محدود کردن فعالیت های تفریحی برای انجام هرچه بیشتر و بهتر کارها،  عزت نفس پایین و نشانه های جسمی مثل سردرد در نوجوانان شود.
افراد کمال گرا بسیاری از ایده های خود را اجرا نمی کنند و یا کاری را شروع نمی کنند چون انتظار دارند همه چیز کامل باشد و سپس شروع کنند، شرایط این کامل بودن هیچ وقت فراهم نمی شود و بدین ترتیب این افراد هم هیچ وقت شروع نمی کنند. 

بیشتر بخوانید: روش های صحیح مطالعه

روش های مقابله با کمال گرایی نوجوانان
1-یکی از روش های مقابله با کمال گرایی در نوجوانان این است که یاد بگیرند به همیشه بهترین بودن فکر نکنند. بهتر است سعی کنیم که در کارهایمان بالاتر از متوسط باشیم و از خود انتظار نداشته باشیم همیشه و در همه زمینه ها بهترین باشیم. ما نمی توانیم در همه زمینه ها بهترین باشیم.
هر فردی می تواند در چند زمینه بسیار خوب باشد. اما مشکل اینجاست که افراد کمالگرا می خواهند در همه زمینه ها بهترین باشند و توانایی انجام همه کارها را داشته باشند.
2- یک ایده مفید برای مقابله با کمال گرایی نوجوانان این است که اگر دچار کمال گرایی هستید، کارها را به صورت گروهی انجام دهید. زمانی که در یک گروه و با افراد دیگر کار می کنید از سطح استاندارهای خیلی بالا، صرف نظر می کنید. البته باید سعی کنید با کمال گرایی خودمان برای سایر اعضا مشکلی ایجاد نکنید و مانند آنها در حد استانداردهای گروه پیش بروید.
3- یکی دیگر از روش های درمان کمال گرایی نوجوانان، استفاده از روش 10 درصد است. در این روش کافی است که 10 درصد از نفر دیگر بهتر باشید. در بسیاری از مواقع 10 درصد بهتر بودن نتایج بسیار خوبی خواهد داشت. 
4- کمک گرفتن از دیگران یکی دیگر از راهکارهای مقابله با کمال گرایی در نوجوانان است. شما می توانید افرادی را بیابید که در کار و زندگی شان موفق هستند اما کمال گرا نیستند. می توان در این مورد که چگونه توانسته است به این موفقیت ها برسد او را الگو قرار داد.
5- سعی کنید که کارهایتان را در آن محدوده زمانی به اتمام برسانید. اگر برای خودتان محدوده زمانی نگذارید بدون تردید آن کار را تمام نخواهید کرد و کمال گرایی باز به شما آسیب خواهد زد.
6- از خودتان بپرسید که چرا باید در همه شرایط کامل باشید؟ انسان ها در شرایط مختلف و خانواده های متفاوت بزرگ می شوند و اولویت ها و اهداف زندگی متفاوتی خواهند داشت. داشتن ایده آل های غیر معمول شما را از زندگی عادی نیز غافل خواهد کرد.

7- سعی کنید نکات مثبت را ببینید و این دید که باید همه چیز کامل باشد را از خودتان دور کنید. به جای دیدن نکات منفی در دیگران و کارها، بیاید سعی کنید که نکات مثبت آنها را ببینید. کمال گرایی مثبت بد نیست و داشتن معیار و استانداردهای بالا می تواند ما را به حرکت وا دارد اما این را بدانید که این کمال گرایی به تفکر همه یا هیچ منجر نشود.
اگر به درمان کمال گرایی توجه نکنید دچار اعتیاد رفتای خواهید شد. انجام کارها را شروع کنید و آنها را به تعویق نیندازید حتی اگر آن کار نتیجه مطلوب و مورد نظر شما را نداد. موفقیت های بزرگ با برداشتن قدم های کوچک آغاز می شود.