عادت های بد مطالعه
عادت های بد و عملکرد ضعیف در مطالعه باعث ایجاد تاثیرات منفی بر روی نتایج تحصیلی خواهد داشت. با وجود این عادت های بعد ساعات طولانی را بدون نتیجه مناسب خواهید گذراند و ادامه ابن موضوع باعث ایجاد خستگی و بی حوصلگی در درس خواندن خواهد شد چون دقت و تمرکز با عادت های بد و اشتباه در مطالعه تناسبی ندارند. در این مقاله به شناخت عادت های اشتباه در مطالعه می پردازیم که پس از شناخت و رفع آن می توانید مطالعه درستی داشته باشید، در این رابطه می توانید مقاله راه های علاقه مندی به درس های خسته کننده و چطور دانش آموز باهوشی باشیم را مطالعه نمایید.
1- عدم وجود برنامه ریزی درسی
یک برنامه ریزی درسی درست و بنا به توانایی ها و شرایط شما می تواند بسیاری از اشتباهات را تصحیح نماید. برنامه ریزی ای که مشخص کند، در یک زمان مشخص چقدر زمان برای چه درسی صرف کنید، شما را از سردرگمی و خستگی نجات خواهد داد نیازی به مطالعه در ساعات طولانی و بی نتیجه نخواهید داشت.
بیشتر بخوانید: روش های صحیح مطالعه
2-روش زندگی نامناسب
از مهمترین مواردی که باعث خستگی و بی حوصلگی و بی نتیجه ماندن درس خواندن می شود خواب نامناسب و تغذیه نادرست است. وقتی خواب عمیق و به اندازه ای ندارید انتظار تمرکز در زمان مطالعه را نداشته باشید و زمانی که غذای نامناسب میل می کنید یا مواد مغذی به بدنتان نمی رسد انرژی و توان لازم برای درس خواندن و حفظ دروس در حافظه را نخواهید داشت. فرسایش جسمی، روحی و ذهنی که به دلیل کمبود خواب و مواد غذایی به وجود می آید و راندمان مطالعه را بسیار کم خواهد کرد. دو مقاله تاثیر خواب شبانه بر یادگیری و تغذیه کنکوری ها چگونه باید باشد را مطالعه کنید.
3-عدم یادداشت برداری
یادداشت برداری باعث تمرکز در خواندن و فهم عمیق مطالب خواهد شد، با یادگیری روش های یادداشت برداری می توانید یادگیری و مرور دروس را به شکل درست و با کیفیت انجام دهید. در این رابطه می توانید مقاله نت برداری از دروس را مطالعه کنید.
4-داشتن استرس زیاد
استرس خود را مدیریت کنید. همه ما از اثرات مخرب اضطراب در عملکرد حافظه مطلع هستیم، اما کنترل استرس را باید بیاموزیم. البته نداشتن استرس در زمان امتحان و آزمون نیز غیر منطقی است. استرس در حد اعتدال مفید خواهد بود و می تواند باعث پیشرفت شود. در این رابطه روش های مقابله با استرس را مطالعه نمایید.
5- مطالعه با افراد نامناسب
مطالعه کردن در کنار دوستان در صورتی که این افراد با انگیزه بالا و با داشتن هدف مشترک با شما برای درس خواندن با شما زمان خود را بگذرانند می تواند باعث بالا رفتن انگیزه ی شما و موفقیت در درس خواندن شود.
6-تلویزیون و موسیقی و اینترنت
سروصدای زیاد و تماشای تلویزیون در زمان مطالعه، گوش دادن به موسیقی و گردش در فضای مجازی موجب حواس پرتی شما می شود و در چنین شرایطی نمی توانید به خوبی درس بخوانید. بنابراین در هنگام مطالعه سعی کنید از تمام عواملی که باعث حواس پرتی تان می شود پرهیز کنید.
7-عدم مدیریت زمان
با مدیریت زمان و ایجاد نظم و برنامه ریزی هیچ کار و درسی را به تعویق نیندازید و اگر نتوانستید درسی را در زمان خود بخوانید برای جبران آن حتما برنامه ریزی کنید. همیشه بهترین زمان خود را برای درس خواندن اختصاص دهید که خسته، خواب آلود یا گرسنه نباشید.
بیشتر بخوانید: روش های صحیح برنامه ریزی
8-مشغله فکری
داشتن مشغله فکری باعث می شود که در هر زمانی به آن موضوع یا موضوعات فکر کنید و تمرکز خود را در زمان نامناسب صرف فکر و خیال نمایید. بهتر است در زمان مطالعه قلم و کاغذی در کنار خود داشته باشید و افکار مزاحم را یادداشت کنید و پس از زمان مطالعه به آنها بپردازید در غیر این صورت پس از چند ساعت مطالعه چیزی در ذهنتان باقی نمانده است.
9-مطالعه در اتاق خواب
اتاق خواب را تنها برای خوابیدن انتخاب کنید در غیر اینصورت هم مطالعه و هم خواب شما تحت تاثیر قرار خواهد گرفت، اتاق شما مکان امن و راحتی است ولی همین شرایط امن و راحت و دسترسی شما به هرچیزی که می خواهید تمرکز شما را کاهش خواهد داد.بهترین مکان برای مطالعه کتابخوانه است که در آن مکان آرامش و سکوت حکمفرماست و وسایل زیادی در اختیار شما قرار ندارد و هرکس دیگری نیز در آن محل حضور دارد برای درس خواندن آمده پس دلیلی برای حواس پرتی نخواهید داشت.
10-مطالعه شب امتحان
هیچوقت مطالعه تمام یک درس را برای شب قبل امتحان نگذارید چون نخواهید توانست تمام کتاب را با تمرکز کافی مطالعه کنید، نه زمان کافی در اختیار ندارید و نه استرس به شما اجازه تمرکز خواهد داد.
11-مطالعه منابع نامناسب
یک مطالعه درست با ابزار خوب و مفید قابل انجام است. اگر کتاب های درسی شما برای تسلط بر دروس کافی نباشد و یا معلم در کلاس درس فرصت زیادی برای رسیدگی به تک تک دانش آموزان ندارد، بهترین راه حل استفاده از کتاب های کمک آموزشی و مفید با ایجاد هماهنگی بین خواندن کتاب های درسی و کتاب های کمک آموزشی می باشد. در این رابطه مقاله انتخاب مطالب کمک درسی را مطالعه نمایید.
12-نداشتن خلاصه نویسی
خلاصه نویسی نیز مانند یادداشت برداری تاثیر فوق العاده در مطالعه و به خاطر سپردن دروس خواهد داشت و بدون شک می توانید آن را به یکی از عادت های همیشگی در مطالعه تبدیل کنید. در روزهای پایانی کنکور و امتحانات، به ویژه برای درس های تخصصی نمی توانید همه دروس را مجددا با همه جزئیات بخوانید چون این کار به غیر از این که به زمان زیادی نیاز دارد، استرس زیادی را منتقل می کند پس با استفاده از یادداشت نکات مهم و کلیدی و خلاصه نویسی می توانید مطالعه مفیدی داشته باشید.
بیشتر بخوانید: راه های علاقه مندی به درس های خسته کننده
13. بلند خواندن
یکی از راه هایی که دانش آموزان برای ایجاد تمرکز انجام می دهند خواندن درس با صداری بلند است اما این کار چند اشکال دارد. اول انرژی زیادی از شما صرف می شود و سوخت و ساز بیشتری خواهید داشت. دوم ممکن است در شرایطی قرار گیرید که نتوانید بلند درس بخوانید پس بهترین روش،خواندن چشمی به همراه یک مداد یا ابزار برای تعقیب خطوط است که به حفظ تمرکز کمک کند.
14-وسواس در مطالعه
افرادی که مطلبی را چندین بار مطالعه میکنند ولی باز هم احساس میکنند آن را بلد نیستند و نیاز به مطالعهی مجدد دارند وسواس در مطالعه دارند. این عادت موجب اتلاف وقت در مطالعه میشود و عدم تمرکز حواس و ایجاد حواسپرتی را به دنبال خواهد داشت. ذهن خسته می شود و در نتیجه نسبت به ادامه مطالعه بیحوصله و بی علاقه می شوید.